Trivselregler

Trivselreglerna gäller inte bara alla bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar omfattas, liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete i lägenheten. Att bo i bostadsrätt innebär att ingå i en gemenskap - tillsammans äger och förvaltar vi huset vi bor i. Vid all gemenskap måste det finnas vissa regler för att allt skall fungera och målsättningen är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt.  Därför har vi trivselregler.

Trivselreglerna har beslutats av styrelsen i Brf Vapensmeden 7 den 7 december, 2021  Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.

Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågor. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Medlemmar i föreningen har inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

Frågor?
Vid funderingar över något som tas upp i dessa regler är ni välkomna att kontakta styrelsen.

1. Om allmän aktsamhet

  • Tänk på att vara rädd om och vårda er bostad och föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. 
  • Det är inte tillåtet att bedriva yrkesmässig verksamhet i bostaden eller i bostadsrätts­föreningens fastighet i övrigt.
  • Om akut skada inträffar i huset, kontakta i första hand någon i styrelsen. Övriga felanmälningar görs via föreningens hemsida. 
  • Om skada skulle uppstå i bostaden som är av sådan art eller omfattning att dess avhjälpande ej kan uppskjutas utan att huset, dess utrustning eller installationer tar skada är bostadsrättshavaren skyldig att omgående anmäla detta till styrelsens ordförande eller vice ordförande.  Detta är nödvändigt för att försäkringar och garantiåtaganden skall göras.
  • Bostadsrättshavare skall rätta sig efter de särskilda föreskrifter som utfärdas av styrelsen angående gemensamma ytor. 

2. Om säkerhet
Kontrollera att portdörrarna i fastigheten går i lås efter in- och utpassering. Detta är ett enkelt sätt att minska risken att få oinbjudna gäster. Se även till att dörr till vind och källare går i lås efter dig. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten och lämna inte ut portkod till obehöriga.

Var försiktig med eld. Vid grillning eller motsvarande måste hänsyn tas till grannar och kringboende på grund av brandrisk och störande os. Observera att grillförbud gäller för balkongerna oavsett typ av grill! Föreningen har en grill i källaren som går att låna för användning på gården. 

Varje lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare som årligen kontrolleras av bostadsrättshavaren. Därutöver rekommenderas brandsläckare och brandfilt. Marschaller på gården ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden. Tag själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin- och sotfläckar.

Informera grannar eller styrelsen om längre tids frånvaro/resa.
 
3. Störningar/oljud
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från bostaden. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i trapphus, hiss eller innergård.

Visa hänsyn till andra genom att inte ha hög volym på radio, TV, musikanläggning eller gå med hårda skor inomhus tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Tänk på att vissa aktiviteter kan vara störande även på dagtid. Om ni har planerat en fest eller andra trevligheter är det bra om ni innan festen informerar era grannar eller sätter en lapp i porten att ni skall ha fest. 

Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar från kl. 22 på kvällen till kl. 7 på morgonen. På söndagsmorgonen som understundom kan vara en ganska tung morgon ser vi mycket gärna att friden råder längre.

4. Om gemensamma kostnader
Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt.

Var aktsam om våra avloppsrör och undvik fettproppar i avloppsledningarna. Torka ur fettet i stekpannor och andra kärl med hushållspapper innan du diskar dem samt torka av redskap med mycket fett på.

Spola ledningarna med varmvatten en stund då och då. Det löser fett.

5. Förändringar i lägenheten
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar, som t ex  att ta ner en vägg eller dra nya rör i kök och badrum, kräver styrelsens tillstånd. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan ni sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende vid bullerstörande arbeten i lägenheten.
 
 Detaljerad information om vad som gäller vid ombyggnad finns på föreningens hemsida.
 
6. Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Om något går sönder måste bostadsrättshavare se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att ha uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador är kostsamma och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

7. Balkonger
Balkonglådor hängs, av säkerhetsskäl, på insidan av balkongen. Vid vattning av blommor och växter är det viktigt att vatten inte rinner ner på grannens balkong.

Mattor skakas och piskas vid piskställningen, ej balkongen. Tänk på att inte mata fåglar från balkongen.

Balkongdörrar ska vara ordentligt stängda vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.

8. Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer
Trapphus, källar- och vindsgångar ska hållas fria från cyklar, leksaker med mera. Det är viktigt att utrymningsvägar är fria så att framkomligheten inte hindras vid brandutryckning eller sjuktransport. Det får inte finnas brännbart material i trapphusen.

Cyklar ska förvaras i cykelställen på förgården och garaget och inte ställas utanför portarna. Barnvagnar och rullatorer får inte placeras i entrén.

9. Lägenhetsförråd
Till varje lägenhet hör källar- och/eller vindsförråd. Förråden är märkta med lägenhets­nummer. Andra medlemmars förrådsutrymmen får inte användas utan deras tillstånd.

Gångarna på vinden och i källaren skall vara tillgängliga för sotning och brandsyn. All förvaring av möbler, kartonger mm utanför förråden är ej tillåten. Föreningen kommer att flytta bort allt som står i gemensamma utrymmen. Vid vistelse på vinden tänk på att det finns medlemmar som har sina sovrum rakt under.
 
10. För- och bakgården
Sköts gemensamt av alla föreningsmedlemmar. Om alla skriver upp sig för varsin sommarvecka på schemat i garaget blir skötseln inte så betungande. Det som behöver göras är att klippa gräsmattan och ta bort löst gräs, rensa ogräs i rabatter, ta bort ogräs från plattytor på framsidan och grusytor på innergården, vattna samt plocka bort vissna blommor i rabatter och krukor på gård och i trapphus.

På vintern handlar det om att skotta snö från gångar på framsida och innergård samt att sanda vid behov.
Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut.

Gårdsmöblerna är till för alla att nyttja och det är först till kvarn som gäller.  Var och en ställer tillbaka allt i ursprunglig ordning efteråt!

11. Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter
Föreningen källsorterar avfallet och markerade kärl för olika avfallsprodukter (matavfall, hushållssopor, papper, plast,tidningar, metall, färgat glas, ofärgat glas samt grovsopor) finns placerade i soprummet för boenden i huset. Vänligen respektera indelningsordningen av miljöhänsyn och kostnadsskäl.

Se till att soppåsarna är väl förslutna så att inte matrester sprids i sopkärlen och i soprummet. Lägg inte vassa föremål i soppåsen så att någon kan komma till skada. Kartonger och övrigt emballage ska vikas ihop eller tas isär för att spara utrymme.

Färgburkar och andra kemiska produkter får inte lämnas i soprummet utan ska lämnas på närmaste miljöstation. Läkemedel ska lämnas in på apotek.

För allas trivsel skall soprummen hållas snygga. Alla hjälps åt att slänga ”var sak på sin plats”. Vi hjälps också åt att hålla snyggt kring våra sopbehållare i soprummet.

12. Husdjur
Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller ofredar grannar, kringboende eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller i sandlåda. Plocka upp djurets spillning.

Tänk på att det finns människor som inte vill ha närkontakt med hundar. Respektera det och håll alltid hunden kopplad. Olika former av allergier kan vara livshotande - visa därför hänsyn mot dem som lider av det.
 
13. Parkering och biltvätt
Parkering av motorfordon, släp- eller husvagn utanför garaget på förgården får inte ske.  Det är inte tillåtet att tvätta bilen inom föreningens område eller på gatan.  Tvättvattnet från biltvätt innehåller många ämnen som är skadliga för miljön, exempelvis tungmetaller, avfettningsmedel, oljor, däckpartiklar och vägmaterial.
 
14. Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Ansökningsblankett finns på föreningens hemsida. För övrig information hänvisas till föreningens stadgar.